Gastronomia gizartea eraldatzeko tresna gisa – ALC, Imago eta Nazio Batuen Erakundeak elkarrekin egindako lana aurkeztu dute Madrid Fusion

Practice Lab

Ekainaren 2an, Dani Lasak —sukaldaria eta Imagoren sortzailea—, Itziar Morenok —ALCko zuzendari zientifikoa— eta Giulio Quagiottok —Garapenerako Nazio Batuen Programako (GNBP) berrikuntza-unitateko zuzendaria— proiektu bat aurkeztu zuten Madrid Fusion (Gastronomiaren Nazioarteko Biltzarra). Proiektu horren helburua da Thailandiako hegoaldean elikadura-sistemak aldatzea.

Gaur egun, gizarteak elkarri lotuak eta gero eta konplexuagoak diren desafio estrukturalak ditu, eta horiek berritzaileak eta zeharkakoak diren ikuspegi berriak eskatzen dituzte.

Garapen Iraunkorreko Helburuetan (GJH) ageri den erronka handienetako bat da elikadura-sistema. Horregatik, ALCK, GNBP eta Imagorekin lankidetzan, adimen kolektiboan oinarritutako ikuspegi berriak eta berrikuntza irekiko plataformak sustatu nahi ditu, elikadura-sistema iraunkorragoak diseinatuz.

Eta elikadura-sistema bere osotasunean aldaketarako eta eraldaketa sozioekonomikorako tresna gisa ulertzeko gai izango bagina?

ALCKn Thailandiako hegoaldean Berrikuntza Irekiko Plataforma sustatu dugu, elikadura-sistemak birdiseinatzeko, komunitateen behar eta asmoetatik abiatuta eta sortzen ari diren aukera berriekin lotuta. Prozesu horretan, entzute-teknika berriak, ko-sorkuntza espazioak eta elkarrekin konektatutako soluzio berrien prototipoak sartzen ditugu, eta, hala, esperimentazioa lortzen da.

Berrikuntza, gastronomia eta kooperazioa sistemak eraldatzeko elkartzen dituzten lankidetza horiek beste lurralde batzuetan erreplika daitezke. Gaur egun, horrelako ekimenak bideratzen ditugu Pakistanen eta Indonesian ere.

“Gastronomia jatetxeetatik haratago doa”