618_en-img-20200222-191751-2-Real

Social Innovation Platform in Southern Thailand

Sector: Food Systems, Peacebuilding, Social Cohesion Country: Thailand

Agirre Lehendakaria Center in collaboration with UNDP Thailand.

Perfiles y Narrativas
Aadam
Abdul
Achara
Ahmad
Aminah
Pattamon
Sobri
Sofia
Somchai
Sudarat
Suhaime
Niveles de Impacto
  • Community actions 11
  • Small and mid scale initiatives 12
  • Large scale initiatives 5
  • New public services 2
  • New regulation mechanisms 2
NombreAadam
Edad23
PuestoRestaurante pequeño
Narrativa clave

Crear una identidad del sur (Pattani-Malayan) a través de la comida.

NombreAbdul
Edad39
PuestoDoctor y dueño de negocio
Narrativa clave

Hay una falta de valor agregado en la producción local.

NombreAchara
Edad30
PuestoDueña de mercado municipal
Narrativa clave

Los productos orgánicos son atractivos para un grupo específico con alto poder adquisitivo, no hay incentivo para el consumo masivo.

NombreAhmad
Edad47
PuestoPescador
Narrativa clave

Hay una falta de regulación para proteger al pescador local y está cambiando su forma de vida.

NombreAminah
Edad29
PuestoPropietaria de cafetería
Narrativa clave

Hay una falta de valor agregado en la producción local.

NombrePattamon
Edad60
PuestoGranjero tradicional
Narrativa clave

Las tres provincias más al sur no cuentan con suficientes productores para generar un alto retorno económico.

NombreSobri
Edad36
PuestoDueño de fábrica de carne
Narrativa clave

Necesitamos desarrollar capacidades y habilidades y crear una red para emprendedores locales.

NombreSofia
Edad51
PuestoFuncionaria
Narrativa clave

El sistema alimentario del Sur debe ser reestructurado.

NombreSomchai
Edad39
PuestoDueño de restaurante y diseñador de comida.
Narrativa clave

Existe la necesidad de identificar el valor de los alimentos como una herramienta para generar confianza entre las diferentes etnias.

NombreSudarat
Edad24
PuestoTrabajadora social
Narrativa clave

La alimentación como motor del desarrollo.

NombreSuhaime
Edad43
PuestoPeriodista, dueño de cafetería
Narrativa clave

Todo el sistema alimentario debe desarrollarse para priorizar el modo de vida local.

The Social Innovation platform in Southern Thailand focuses on the transformation of the current food system in the area. This is one of the richest regions in the field of gastronomy, agriculture and fishing.

However, even before the Covid-19, the food system was already struggling from many challenges in different areas, such as lack of infrastructure, aging population and shortage of skilled labor, youth migration, uncertain political situation, antagonism between rural and urban areas, rubber monoculture, etc. Furthermore, since the outbreak, food production and the supply chain have been disrupted and many people are threatened with acute food insecurity.

Within this context, the Social Innovation Platform aims to promote the local food industry and the region's culinary heritage, working as an integration engine that brings together a variety of actors, and interconnect existing and new initiatives to enable a systemic transformation.

 

Currently, on the basis of the conducted listening work in Southern Thailand, a series of solutions proposals are being co-designed to fit the local needs and opportunities, including initiatives to help young entrepreneurs in the food-industry rebuild their businesses after COVID-19 and adjust to the "new normal".