618_en-img-20200222-191751-2-Real

Social Innovation Platform in Southern Thailand

Sector: Food Systems, Peacebuilding, Social Cohesion Country: Thailand

Agirre Lehendakaria Center in collaboration with UNDP Thailand.

Profilak eta Narratibak
Aadam
Abdul
Achara
Ahmad
Aminah
Pattamon
Sobri
Sofia
Somchai
Sudarat
Suhaime
Eragin-mailak
  • Community actions 11
  • Small and mid scale initiatives 12
  • Large scale initiatives 5
  • New public services 2
  • New regulation mechanisms 2
IzenaAadam
Adina23
PostuaRestaurante pequeño
Funtsezko narratiba

Crear una identidad del sur (Pattani-Malayan) a través de la comida.

IzenaAbdul
Adina39
PostuaDoctor y dueño de negocio
Funtsezko narratiba

Hay una falta de valor agregado en la producción local.

IzenaAchara
Adina30
PostuaDueña de mercado municipal
Funtsezko narratiba

Los productos orgánicos son atractivos para un grupo específico con alto poder adquisitivo, no hay incentivo para el consumo masivo.

IzenaAhmad
Adina47
PostuaPescador
Funtsezko narratiba

Hay una falta de regulación para proteger al pescador local y está cambiando su forma de vida.

IzenaAminah
Adina29
PostuaPropietaria de cafetería
Funtsezko narratiba

Hay una falta de valor agregado en la producción local.

IzenaPattamon
Adina60
PostuaGranjero tradicional
Funtsezko narratiba

Las tres provincias más al sur no cuentan con suficientes productores para generar un alto retorno económico.

IzenaSobri
Adina36
PostuaDueño de fábrica de carne
Funtsezko narratiba

Necesitamos desarrollar capacidades y habilidades y crear una red para emprendedores locales.

IzenaSofia
Adina51
PostuaFuncionaria
Funtsezko narratiba

El sistema alimentario del Sur debe ser reestructurado.

IzenaSomchai
Adina39
PostuaDueño de restaurante y diseñador de comida.
Funtsezko narratiba

Existe la necesidad de identificar el valor de los alimentos como una herramienta para generar confianza entre las diferentes etnias.

IzenaSudarat
Adina24
PostuaTrabajadora social
Funtsezko narratiba

La alimentación como motor del desarrollo.

IzenaSuhaime
Adina43
PostuaPeriodista, dueño de cafetería
Funtsezko narratiba

Todo el sistema alimentario debe desarrollarse para priorizar el modo de vida local.

The Social Innovation platform in Southern Thailand focuses on the transformation of the current food system in the area. This is one of the richest regions in the field of gastronomy, agriculture and fishing.

However, even before the Covid-19, the food system was already struggling from many challenges in different areas, such as lack of infrastructure, aging population and shortage of skilled labor, youth migration, uncertain political situation, antagonism between rural and urban areas, rubber monoculture, etc. Furthermore, since the outbreak, food production and the supply chain have been disrupted and many people are threatened with acute food insecurity.

Within this context, the Social Innovation Platform aims to promote the local food industry and the region's culinary heritage, working as an integration engine that brings together a variety of actors, and interconnect existing and new initiatives to enable a systemic transformation.

 

Currently, on the basis of the conducted listening work in Southern Thailand, a series of solutions proposals are being co-designed to fit the local needs and opportunities, including initiatives to help young entrepreneurs in the food-industry rebuild their businesses after COVID-19 and adjust to the "new normal".