Home Sin categorizar Entzute-kanal alternatiboak: Belen Auzoko (Bogota) jantoki soziala irudikatzen
Larunbatean, apirilaren 20an, Kolonbiako hiriburuan, Casa B topaketa paregabe baten eszenatoki bihurtu zen. Komunitateko hainbat pertsona bildu ziren, elikagaien eta gizarte-berrikuntzaren arteko ebakipuntua aztertzeko. Ekitaldia bazkari soil bat baino askoz gehiago izan zen; elkartrukerako, ikaskuntzarako eta konexiorako ariketa bat izan zen.
Egurraren usainak, lapiko komunitario handiaren txinpartak eta Casa B sukaldeko ahotsen marmarrak, espazio ezin hobea sortu zuten. Kolektiboko, ALCko eta komunitateko lankidetzarekin, 70 pertsonentzako menu berezi bat prestatu zen. Parte-hartzaileak sukaldaritzako zereginetan murgiltzen ziren bitartean, Belen auzorako ikuspegi soziala duen jantoki baten garapenaren potentzialari buruzko elkarrizketa batean ere murgiltzen ziren.
Plater nagusiak, ajiakoak, lurraldeko jaki tradizionaletako batek, zubi lana egin zuen elkar ezagutzeko eta eszenatoki bateratua planteatzeko. Osagaien zuriketa eta mozketaren artean; patata kreola, pastusa eta sabanera, eta Chataren sekretu gisa, Casa B-ko sukaldari nagusia arrakatxa pixka bat, oilasko zatarra eta arrozarekin batera. Bestalde, ahuakatea ozpinetan, artaburu-garroak eta kaparra frijituak bezalako prestakin berriekin esperimentatu zen, gastronomiaren eta gizarte-berrikuntzaren arteko elkarrizketa bultzatzeko.
Praktika honek elikagaiak prestatzeak dakarren balioa ezagutzea ahalbidetzen du, eta, horrez gain, lotura estua sortzen du parte-hartzaileen artean, aurrez definitutako oztopoak eta rolak ezabatuz eta berdintasun-maila batean jarriz. Patatak zuritzeko ekintza hutsa gogoeta sakonagoa egiteko aukera bihurtzen da, eta elkarrizketan kontzentratzeak, berriz, benetako konpromiso esanguratsua sustatzen du. Azaletik haratago doan ideia-trukea da, kulturaren eta komunitatearen esentzian bertan errotua.
Ariketa honen liluragarriena, entzuteko bide gisa, bere unibertsaltasuna da. Munduko edozein txokotara egokitu eta edozein txokotan aurki daiteke. Latinoamerikako herrialdeetan, adibidez, ohikoa da arto-errotaren inguruan egotea, non emakumeak eta gizonak bildu egiten diren arto-alea ehotzeko eta prozesatzeko, arepak, enpanadak, tortillak, tamalak eta buñueloak bezalakoak sortuz. Ekialdeko herrialdeetan, ogi lauak sortzeko masa oratzea, zatitzea eta hedatzea biltzeko eta solas egiteko gune baliotsua da.
Azken finean, Casa B-ko ekitaldia ez zen soilik komunitate- eta sukaldaritza-esperientzia bat izan, baizik eta elikagaiak eta gastronomiak konexio- eta truke-katalizatzaile gisa duten botere eraldatzailearen testigantza bizia. Topaketa honek urdailak betez gain, elikagaien inguruan etorkizun inklusiboagoa eta ekitatiboagoa eraikitzen jarraitzeko borondateak mahai ganean jarri zituen.